fbpx

Microsoft, dé leider in data analytics platforms volgens Gartner

Onlangs heeft Gartner haar Magic Quadrant rapport uitgebracht voor 2024. Voor het zeventiende achtereenvolgende jaar staat Microsoft gepositioneerd als leider in het Magic Quadrant ‘Analytics and BI Platforms’. Microsoft staat ook voor het zesde achtereenvolgende jaar het verst naar rechts in het Magic Quadrant voor de Completeness of Vision en het hoogst in het Ability to Execute. Hoe komt het dat Microsoft zó goed scoort op deze vlakken?

 

Gart Magic Quadrant 

De Gartner Magic Quadrant is een hulpmiddel dat een grafische weergave biedt van de concurrentiepositie van technologieaanbieders om je te helpen slimme investeringsbeslissingen te nemen. Dankzij een uniforme set evaluatiecriteria geeft een Magic Quadrant een beeld van de vier typen technologieaanbieders in een bepaald vakgebied:

 • Leaders voeren hun huidige visie goed uit en zijn goed gepositioneerd voor de toekomst.
 • Visionairies begrijpen waar de markt naartoe gaat of hebben een visie om de marktregels te veranderen, maar voeren deze nog niet goed uit.
 • Niche Players richten zich succesvol op een klein segment of zijn ongefocust en overtreffen anderen niet in innovatie of prestaties.
 • Challengers voeren vandaag goed uit of domineren een groot segment, maar tonen geen begrip van de marktontwikkeling.

Nieuwe spelers in het ‘Leaders’ Magic Quadrant

In het afgelopen jaar is de concurrentie op het hoogste niveau bij data analytics platformen nog intensiever geworden. Partijen als ThoughtSpot, Google en Oracle zijn in 2024 als leiders in dit quadrant erbijgekomen en andere partijen als Amazon Web Services en MicroStrategy zijn hard op weg. Maar de onbetwiste nummer 1 Leader blijft toch Microsoft.

Hoe Microsoft aan kop blijft

Microsoft blijft met name aan kop doordat de dingen dié ze doen, vooral goed doen. Daarnaast zijn ze in staat constant verbeteringen aan de producten door te voeren, waardoor er bijna iedere maand wel iets nieuws te ontdekken valt in de Microsoft Azure suite. Microsoft heeft ook het afgelopen jaar een aantal opvallende innovaties geïntroduceerd. Hieronder benoemen we de belangrijkste vernieuwingen en verbeteringen. 

 • Microsoft Fabric

  Microsoft heeft Fabric, een complete analytics-platform, geïntroduceerd. Fabric integreert Azure Synapse Analytics en Azure Data Factory in één SaaS-platform, waardoor data-professionals effectief kunnen samenwerken. Lees in dit artikel meer over Microsoft Fabric

 • Copilot

  Ook op het gebied van generative AI hebben ze grote stappen gemaakt. Copilot, werd toegevoegd aan Power BI om gebruikers te helpen snel rapporten te maken en inzichten te krijgen. Copilot kan rapportpagina’s creëren en suggesties doen voor semantische modellen, waardoor minder ervaren gebruikers eenvoudig dashboards kunnen ontwikkelen. Nieuwe AI-functionaliteiten zoals AI skills bieden een Q&A-ervaring waarbij gebruikers zonder configuratie vragen kunnen stellen en antwoorden inclusief de gebruikte query ontvangen. Lees in dit artikel over Microsoft Copilot. 

 • OneLake

  Met de introductie van OneLake, een multi-cloud data lake, en Direct Lake mode, wordt datamanagement vereenvoudigd en dataduplicatie verminderd. Direct Lake mode biedt hoge prestaties zonder dataverplaatsing, waardoor gegevens in real-time beschikbaar blijven. Microsoft heeft ook tools zoals model explorer en DAX query views uitgebracht om data-analisten te ondersteunen. Git-integratie maakt versiebeheer en samenwerking eenvoudiger.

 • Web authoring

  Tot slot heeft Microsoft de web authoring-ervaring verbeterd, nieuwe en verbeterde visuals geïntroduceerd, en gebruikers in staat gesteld om via Explore in de Power BI-service gemakkelijk informatie te bekijken zonder volledige rapporten te bouwen.

Al deze ontwikkelingen versterken de positie van Microsoft als leider in het Gartner Magic Quadrant en ondersteunen de community van Power BI-gebruikers in hun dagelijkse werkzaamheden.

Microsoft technologie voor jou laten werken?

Wij werken al meer dan 25 jaar met Microsoft technologie. Onze consultants werken met de volledige Microsoft stack en adviseren, implementeren en trainen onze klanten om effectief gebruik te maken van deze technologie. Wil je weten wat een Microsoft data analytics platform voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem gerust hieronder contact met ons op. 

Deel dit insight met bijvoorbeeld collega's of vrienden

Feyan Pulmano

Marketing Lead & Proposition Expert

Hoi, ik ben Feyan.

Met 27 jaar ervaring in de wereld van data & analytics, zijn wij bij KVL gepassioneerd over het delen van inzichten met anderen. We vinden het geweldig om kennis en expertise te delen op het gebied van data en analytics, en helpen graag anderen hun begrip te vergroten.

Heb je vragen over bepaalde onderwerpen? Neem gerust contact met ons. Wij staan altijd klaar om te helpen.

Bekijk ook