Data Governance omgedoopt tot een strategische bedrijfsbehoefte volgens Gartner

Het data governance-landschap is voortdurend in beweging, aangedreven door technologische innovaties, veranderende regelgeving en de groeiende waarde van data in strategische besluitvorming. Volgens Gartner zal de behoefte voor dat laatste de komende jaren verder toenemen. 

Gartner verwacht dat tegen 2027, 60% van de organisaties er niet in zal slagen om de verwachte waarde van hun AI use cases te realiseren. Dit als gevolg van onsamenhangende data governance frameworks. De huidige manieren hoe data governance wordt ingezet zijn vaak te rigide en sluiten onvoldoende aan bij de business. Maar het besef groeit steeds meer om data governance direct te koppelen aan business resultaten. 

Een verschuiving van problemen naar resultaten

Data governance programma’s bepalen wie verantwoordelijk is voor het correct beheren van data, maar veel organisaties zien data governance vooral als een kwestie van datahygiëne en controle, in plaats van als een essentiële bedrijfsfunctie. Te vaak richten leiders zich op het oplossen van dataproblemen en standaardisatie, waarbij de focus ligt op tools zoals metadata-oplossingen.

Volgens Gartner mislukken deze aanpakken vaak, omdat er binnen enkele maanden een herkenbare reactie ontstaat bij belanghebbenden: hoewel iedereen erkent dat data belangrijk is, daalt de interesse omdat data- en analytics governance niet in lijn wordt gebracht met bredere bedrijfsdoelen. Hierdoor ontbreekt de motivatie om het proces voort te zetten, aangezien de link met concrete bedrijfsresultaten niet duidelijk wordt gelegd. Om dit te voorkomen, moeten leiders de nadruk verschuiven naar resultaten, zodat werknemers de link tussen data en bedrijfsdoelstellingen beter begrijpen en zien wat het daadwerkelijk zal opleveren.

Deze verschuiving houdt in dat de investeringen in data governance worden afgezet tegen de bedrijfswaarde, dat de tekortkomingen van de huidige D&A-governance benaderingen worden beoordeeld en dat een samenwerkingsmentaliteit wordt gestimuleerd die is gericht op strategische doelstellingen. Slimme stappen zijn de governance investeringen afzetten tegen bedrijfswaarde en beoordelen waar de huidige data governace activiteiten tekortschieten. Doordat het besef voor deze prioriteiten groeit, wordt de cruciale rol van data governance bij steeds meer organisaties gezien als een strategische bedrijfsfunctie voor vandaag en de toekomst.  

AI Governance Platforms

Een andere trend die Gartner signaleert in het kader van governance en strategie, is dat organisaties met behulp van technologische oplossingen, de wettelijke, ethische en operationele prestaties van hun AI-systemen beheren. AI Governance Platforms zijn onderdeel van Gartner’s AI Trust, Risk and Security Management (TRiSM)-raamwerk, dat organisaties helpt bij het beheren van de juridische, ethische en operationele aspecten van hun AI-systemen. Deze platforms stellen bedrijven in staat om beleid op te stellen, te beheren en af te dwingen voor verantwoord gebruik van AI. Ze bieden ook inzicht in hoe AI-systemen werken en zorgen voor transparantie, wat cruciaal is voor het opbouwen van vertrouwen en verantwoordelijkheid.

Volgens Gartner zullen organisaties die tegen 2028 uitgebreide AI Governance Platforms implementeren, naar verwachting 40% minder ethische incidenten met AI ervaren dan organisaties zonder dergelijke systemen. Een uitdaging hierbij is wel dat AI-richtlijnen per regio en bedrijfstak verschillen, waardoor het moeilijk is om consistente werkwijzen vast te stellen. Aangezien dit een onderwerp is dat de komende periode meer aandacht zal krijgen, zullen wij hier in een toekomstig artikel dieper op ingaan. 

Vier redenen waarom Data Governance een strategische bedrijfsbehoefte is

1. Betere besluitvorming

Goede data governance zorgt ervoor dat data betrouwbaar, consistent en accuraat is, wat essentieel is voor het nemen van geïnformeerde zakelijke beslissingen. Bedrijven die toegang hebben tot kwalitatief goede data, kunnen betere inzichten genereren en daarmee ook betere bedrijfsresultaten behalen. 

2. Concurrentievoordeel

Organisaties die hun data effectief beheren en benutten, kunnen sneller innoveren en beter inspelen op markttrends. Door data governance te koppelen aan strategische bedrijfsdoelen, kunnen bedrijven de waarde van hun data maximaliseren, bijvoorbeeld door gepersonaliseerde klantervaringen of inzichten verkrijgen voor nieuwe datagedreven producten en diensten. 

3. Efficiëntie en kostenreductie

Een goed gestructureerd data governance-programma helpt bij het stroomlijnen van data-activiteiten, vermindert duplicatie en verbetert de toegang tot relevante data. Dit verhoogt de operationele efficiëntie en verlaagt kosten die ontstaan door slechte datakwaliteit of gebrek aan standaardisatie. 

4. Compliance en risicobeheer

Regelgevingen zoals de GDPR en andere dataprivacywetten stellen strenge eisen aan hoe data wordt beheerd en beveiligd. Data governance helpt bedrijven om aan deze regelgeving te voldoen en om boetes of reputatieschade te voorkomen door duidelijke procedures en controles in te stellen. In een ander artikel hebben we dit onderwerp uitgebreider behandeld.  

Conclusie

Niet alleen de ontwikkelingen op technologisch gebied gaan hard maar zo ook de ontwikkelingen op data governance gebied. Met meer databronnen, meer (complexere) vragen vanuit de business en de slimme inrichting van technische infrastructuur, vraagt organisaties om data governance als hoge prioriteit te zien en niet alleen als hygiënefactor. Gartner verwacht dat de komende jaren organisaties daarom data governance meer gaan omdopen tot strategische bedrijfsbehoefte. Dit om onder andere compliance te waarborgen, risico’s te beheersen en om data effectief in te zetten voor strategische besluitvorming en concurrentievoordeel.

Wat betreft AI Governance platforms erkennen we bij KVL echter dat technologie slechts een deel van de oplossing is. Effectieve AI-governance vereist nauwe samenwerking tussen mensen, technologie en processen. Mensen moeten nog steeds de regels en ethische richtlijnen vormgeven, toepassen en continu evalueren om te waarborgen dat AI-systemen worden ingezet op een manier die aansluit bij de waarden en doelen van de organisatie. We benadrukken daarom dat organisaties AI-technologie altijd moeten combineren met menselijke controle, goede datakwaliteit en samenwerking, om ethische risico’s te minimaliseren. Wanneer data governance goed ingericht is, kun je erop vertrouwen dat ook AI-toepassingen goed worden gegoverned. Data governance helpt bedrijven niet alleen om efficiënter te opereren, maar stelt hen ook in staat om met vertrouwen nieuwe technologieën zoals AI te omarmen.

 

Organisaties die deze trends strategisch weten te omarmen en het slim implementeren in hun eigen situatie, zullen de komende jaren beter kunnen navigeren en voor sommigen zelfs een voorsprong behalen in de markt. 

Wil je meer weten over data governance en de voordelen voor jouw organisatie? Neem hieronder contact met ons op. 

Deel dit insight met bijvoorbeeld collega's of vrienden

Feyan Pulmano

Marketing Lead & Proposition Expert

Hoi, ik ben Feyan.

Met 27 jaar ervaring in de wereld van data & analytics, zijn wij bij KVL gepassioneerd over het delen van inzichten met anderen. We vinden het geweldig om kennis en expertise te delen op het gebied van data en analytics, en helpen graag anderen hun begrip te vergroten.

Heb je vragen over bepaalde onderwerpen? Neem gerust contact met ons. Wij staan altijd klaar om te helpen.

Bekijk ook