fbpx

Wat is het verschil tussen IaaS, PaaS en SaaS?

In een tijd waarin technologische ontwikkelingen elkaar in razendsnel tempo opvolgen, is het belangrijk om de voortdurende veranderingen van cloud computing te begrijpen. Termen als IaaS, PaaS en SaaS zijn essentieel voor bedrijven die datagedreven willen opereren, maar wat houden deze begrippen precies in? En belangrijker nog, wat zijn de voor- en nadelen van elke clouddienst?

Dit artikel legt uit hoe jij door het verkeer van razendsnelle cloud services kunt navigeren, met als doel om de materie te begrijpen en jouw inzicht te vergroten. 

Wat zijn cloud services?

Cloud services bieden bedrijven een flexibele en kostenefficiënte toegang tot software en IT-infrastructuur online, waardoor ze snel kunnen schalen en zich kunnen concentreren op groei zonder zware investeringen in fysieke apparatuur. In dit artikel vergelijken we de drie meestgebruikte cloud computing diensten: Infrastructure as a Service (IaaS), Platform as a Service (PaaS) en Software as a Service (SaaS). Deze termen kunnen best complex overkomen, dus we gebruiken een metafoor om het uitleggen: jij wilt een nieuwe hotel business beginnen maar welke keuzes heb je?

Infrastructure as a Service (IaaS): leeg stuk land

IaaS kun je vergelijken met een groot stuk land leasen waarop je van plan bent om je hotel te bouwen. Er staat al een stevig fundament omop te bouwen, vergunningen zijn al geregeld, water- en stroomvoorzieningen kunnen snel aangesloten worden en er staat zelfs een bouwploeg klaar. Je moet wel zelf je hotel ontwerpen, bouwen, vullen en onderhouden. 

Met IaaS krijg je toegang tot de basisinfrastructuur die nodig is om je hotel te bouwen, zoals virtuele machines, opslag en netwerken. Jij bent zelf verantwoordelijk voor het bouwen, onderhouden en beheren van de infrastructuur waarop je systemen zullen draaien. IaaS biedt je de flexibiliteit en schaalbaarheid om je infrastructuur aan te passen aan de behoeften van je bedrijf, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het beheer van fysieke hardware. Een belangrijk aspect bij IaaS is dat je vaak meer geschoold data analytics personeel nodig om dit op te zetten en te beheren. Denk aan bijvoorbeeld een cloud architect, data engineers, netwerk- en beveiligingsspecialisten en systeembeheerders. 

Voordelen:

  • Schaalbaarheid: eenvoudig op- en afschalen van resources op basis van de ambitie en behoeften van je organisatie.
  • Flexibiliteit: mogelijkheid om specifieke configuraties te kiezen en aan te passen aan de unieke wensen van je organisatie.
  • Controle: volledige controle over je infrastructuur.
  • Kostenbesparing op lange termijn: verminder de noodzaak voor fysieke hardware en betaal alleen voor wat je gebruikt.

Nadelen:

  • Beheercomplexiteit: vereist gespecialiseerd personeel en expertise, met name technische kennis, voor het ontwerpen, beheren en onderhouden van de infrastructuur.
  • Beveiligingsrisico’s: verantwoordelijkheid voor het implementeren van beveiligingsmaatregelen, patches en updates.
  • Kostenbeheersing: onvoorspelbare kosten bij ongeplande schaalvergroting.

Platform as a Service (PaaS): werkend hotel

PaaS kun je vergelijken met een stuk land waar al een hotel op gebouwd is. De ruimtes zijn klaar: kamers, restaurant, lobby, keuken, beveiligingskamer en vergaderzalen. De looproutes zijn al bepaald, beveiliging ook en zelfs het wifi-netwerk werkt uitstekend. Je moet alleen zelf nog je personeel regelen, je boekingssoftware voor gasten en het hotel inrichten in jouw huisstijl (logo’s, kleuren enzovoorts). 

Met PaaS krijg je toegang tot een kant-en-klaar data platform met alle benodigde tools en middelen om je datahuishouding te bouwen en te beheren. Je hebt nog steeds volledige controle over het ontwerp, de architectuur en het beheer van je datahuishouding, maar je maakt gebruik van de vooraf gebouwde infrastructuur en hulpmiddelen die PaaS biedt om het proces te versnellen en te vereenvoudigen. Voor het gebruik van PaaS betaal je maandelijkse licentiekosten. Dit kan een vast bedrag zijn of een pay-as-you-go model, afhankelijk van de aanbieder. Deze maandelijkse kosten liggen over het algemeen hoger dan bij IaaS, maar de ontwikkelkosten zijn lager. Bij de metafoor van het hotel zou je maandelijkse licentiekosten bijvoorbeeld als maandelijkse onderhoudskosten kunnen zien. 

Voordelen:

  • Snellere ontwikkeling: biedt ontwikkelingstools en frameworks die de ontwikkeltijd verkorten en de productiviteit verhogen.
  • Eenvoud: beheer van onderliggende infrastructuur wordt uit handen genomen.
  • Schaalbaarheid: eenvoudig processen automatiseren en aanpassen aan de behoefte.
  • Automatisering: Automatiseert taken zoals implementatie, monitoring, waardoor ontwikkelaars zich kunnen concentreren op het bouwen van applicaties.

Nadelen:

  • Beperkte controle: minder controle over de onderliggende infrastructuur.
  • Platformonafhankelijkheid: risico dat je afhankelijk wordt van één leverancier en beperkt bent door de mogelijkheden van hun systeem.
  • Integratie-uitdagingen: mogelijke compatibiliteitsproblemen bij het integreren van PaaS-oplossingen met bestaande systemen en tools.

Software as a Service (SaaS): compleet hotel mét personeel

Met SaaS heb je in feite een compleet en volledig werkend hotel. Jij kiest wel zelf hoe luxe het hotel is, hoe luxer, hoe meer je uiteraard moet betalen. Naast alle functionaliteiten en ruimtes is het juiste personeel ook aanwezig: koks, schoonmakers, bar- en kantoormedewerkers, front-office medewerkers en de rest van het hotelpersoneel. Er is ook een boekingssysteem waar je meteen gebruik van kunt maken. Het enige wat je hoeft te doen is jouw naam op het hotel zetten en jouw huisstijlkleuren te kiezen. Jouw business is binnen no time up and running. 

Met SaaS hoef je geen platform of software te bouwen of te beheren. In plaats daarvan krijg je via het internet toegang tot gebruiksklare softwaretoepassingen die worden gehost en automatisch bijgewerkt en onderhouden wordt  onderhouden door de SaaS-provider. Je maakt gebruik van de aangeboden diensten die zo simpel of uitgebreid kunnen zijn als je maar wil. Wil je meer functies, dan betaal je ook meer. Het is mogelijk om op of af te schalen. 

Voordelen:

  • Gebruiksgemak: directe toegang tot software zonder installatie 
  • Onderhoudsvrij: De provider is verantwoordelijk voor updates, patches en beveiliging van de software.
  • Schaalbaarheid: Schaalbaarheid wordt afgehandeld door de provider, waardoor organisaties eenvoudig kunnen op- en afschalen.
  • Geen upfront investeringen: geen grote kapitaalinvesteringen nodig voor de infrastructuur of om een hele data platform te bouwen, omdat SaaS-oplossingen meestal worden aangeboden via een abonnementsmodel. 

Nadelen:

  • Beperkte aanpassingsmogelijkheden: SaaS-applicaties bieden vaak minder aanpassingsmogelijkheden dan op maat gemaakte software. 

  • Afhankelijkheid van de serviceprovider: Omdat SaaS-toepassingen worden gehost en onderhouden door een derde partij, ben je afhankelijk van de serviceprovider voor de beschikbaarheid, prestaties en beveiliging van de software.

  • Mogelijke integratie-uitdagingen: Integratie met andere systemen kan complex zijn vanwege verschillende architectuur en datamodellen. 

 

Kies jij voor IaaS, PaaS of SaaS?

Wil je als datagedreven organisatie groeien en cloud computing in de arm nemen? Dan zal de keuze tussen IaaS, PaaS en SaaS ongetwijfeld snel op je pad komen. Met IaaS behoud je de volledige controle over de infrastructuur waarop je datahuishouding draait, terwijl je met PaaS gebruikmaakt van een vooraf gebouwd data platform om je bedrijfsvoering te ondersteunen. Aan de andere kant, met SaaS, hoef je je niet bezig te houden met het bouwen of beheren van je data platform of software; de aanpassingsopties zijn heel beperkt maar je geniet van een hoge mate van ontzorging en je kunt snel van start gaan. Het is belangrijk om alle eerder genoemde punten in overweging te nemen bij het kiezen van het juiste cloud computing platform voor organisatie. 

Meer weten over welke clouddienst of data platform het beste bij jouw organisatie past? Klik hieronder om contact op te nemen. 

Deel dit insight met bijvoorbeeld collega's of vrienden

Feyan Pulmano

Marketing Lead & Proposition Expert

Hoi, ik ben Feyan.

Met 27 jaar ervaring in de wereld van data & analytics, zijn wij bij KVL gepassioneerd over het delen van inzichten met anderen. We vinden het geweldig om kennis en expertise te delen op het gebied van data en analytics, en helpen graag anderen hun begrip te vergroten.

Heb je vragen over bepaalde onderwerpen? Neem gerust contact met ons. Wij staan altijd klaar om te helpen.

Bekijk ook