fbpx

De groei van Data & Analytics: van Descriptive naar Prescriptive

Het gebruik van data en analytics is voor organisaties door de jaren heen geëvolueerd, waardoor ze steeds beter kunnen profiteren van waardevolle inzichten en besluitvorming kunnen ondersteunen. Laten we eens kijken naar het ontwikkelingspad van organisaties die groeien met data & analytics, verdeeld in vier fasen: Descriptive, Diagnostisch, Predictive en Prescriptive.

Fase 1: Descriptive

In de eerste fase, de Descriptive fase, beginnen organisaties met het vastleggen en opslaan van gegevens in gestructureerde databases. Ze maken gebruik van eenvoudige rapportagetools om historische gegevens te analyseren en patronen te identificeren. Deze analyses geven antwoord op vragen als “Wat is er gebeurd?” en “Hoe presteren we momenteel?”. Op basis van rapportage van gegevens uit het verleden krijgen organisaties een beter beeld van de huidige situatie.

Fase 2: Diagnostisch

Naarmate de technologie vordert en de hoeveelheid beschikbare gegevens groeit, gaan organisaties over naar de Diagnostische fase. Hierbij worden complexere analyses uitgevoerd en worden datamining-technieken gebruikt om verborgen patronen en trends te ontdekken. Dit stelt organisaties in staat om de oorzaken en verbanden achter de gegevens te begrijpen. Ze kunnen antwoorden vinden op vragen als “Waarom zijn de verkoopcijfers in deze regio gedaald?” en “Welke factoren beïnvloeden klantloyaliteit?”. Diagnostische analyses helpen organisaties om inzicht te krijgen in de onderliggende redenen achter bepaalde gebeurtenissen.

Fase 3: Predictive

Met de opkomst van geavanceerde algoritmen en machine learning-technieken betreden organisaties de Predictive fase. Hierbij worden voorspellende modellen ontwikkeld op basis van historische gegevens om toekomstige gebeurtenissen te voorspellen. Deze modellen stellen organisaties in staat om scenario’s te verkennen en beter te anticiperen op veranderingen in de markt. Vragen als “Wat zal er waarschijnlijk gebeuren als we onze prijzen verlagen?” en “Welke klanten hebben de hoogste kans om ons product te kopen?” kunnen worden beantwoord. De Predictive fase geeft organisaties een concurrentievoordeel door hen in staat te stellen proactief te handelen.

Fase 4: Prescriptive

Tot slot komen we bij de Prescriptive fase, waarin organisaties actiegerichte aanbevelingen krijgen op basis van geavanceerde algoritmen, kunstmatige intelligentie en optimalisatietechnieken. In deze fase worden gegevens niet alleen voorspeld, maar ook geoptimaliseerd om optimale beslissingen te nemen. Organisaties kunnen modellen ontwikkelen die suggesties doen over welke acties moeten worden ondernomen om specifieke doelen te bereiken. Vragen als “Hoe kunnen we onze marketinguitgaven optimaliseren om de verkoop te maximaliseren?” en “Wat is de beste route voor onze bezorgdienst om de kosten te minimaliseren?” kunnen worden beantwoord. In de Prescriptive fase worden beslissingen geoptimaliseerd op basis van meerdere variabelen, wat organisaties helpt om betere en meer strategische beslissingen te nemen.

Dit ontwikkelingspad illustreert hoe organisaties steeds verder groeien in hun gebruik van data & analytics. Terwijl technologieën en mogelijkheden evolueren, zullen organisaties steeds beter in staat zijn om gegevens om te zetten in waardevolle inzichten en actiegerichte aanbevelingen. Het is een spannende reis, met nog meer vooruitgang in het verschiet dankzij nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie, big data en the Internet of Things.

Waar staat jouw organisatie en waar wil je naartoe?

Herken je één van deze fases waar jouw organisatie zich nu in bevindt? Niet alle organisaties hoeven naar de Prescriptive fase. Voor sommige is fase 3 al meer dan genoeg. Wat is jullie data-ambitie en heb je hulp nodig om naar de volgende fase te gaan? We helpen je er graag bij.

Deel dit insight met bijvoorbeeld collega's of vrienden

Feyan Pulmano

Marketing Lead & Proposition Expert

Hoi, ik ben Feyan.

Met 27 jaar ervaring in de wereld van data & analytics, zijn wij bij KVL gepassioneerd over het delen van inzichten met anderen. We vinden het geweldig om kennis en expertise te delen op het gebied van data en analytics, en helpen graag anderen hun begrip te vergroten.

Heb je vragen over bepaalde onderwerpen? Neem gerust contact met ons. Wij staan altijd klaar om te helpen.

Bekijk ook