Duurzaamheid en Winstgevendheid

Een onderwerp dat hoog op de agenda staat bij veel bedrijven is de balans tussen duurzaamheid en winstgevendheid. Het implementeren van duurzame praktijken brengt vaak hoge initiële kosten met zich mee, terwijl deze bedrijven ook worstelen met het behouden en verbeteren van hun winstgevendheid.

We verkennen de complexe dynamiek en nemen één sector, de wegtransport, als voorbeeld. In dit artikel bieden we inzichten in hoe bedrijven deze uitdaging kunnen aangaan. Het belangrijkste inzicht geven we meteen weg: door de strategische inzet van data analytics kunnen bedrijven deze uitdagingen niet alleen aanpakken maar zelfs omzetten in kansen voor verbeterde winstgevendheid en groei.

De kosten van duurzaamheid

Duurzaamheidsinitiatieven in de wegtransportsector omvatten de overstap naar emissieloze voertuigen, zoals elektrische of waterstofvrachtwagens, investeringen in energie-efficiënte technologieën, en het optimaliseren van logistieke operaties om de CO2-voetafdruk te verlagen. Hoewel deze maatregelen op lange termijn milieuvoordelen opleveren, brengen ze aanvankelijke investeringen met zich mee die aanzienlijk zijn. Denk aan de aanschafkosten van elektrische vrachtwagens, de infrastructuur voor oplaadstations maar ook aan verhoogde administratieve lasten door nieuwe rapportageregels.

Strategieën om met de druk om te gaan

Tegelijkertijd ervaren transportbedrijven druk om winstgevend te blijven in een competitieve markt. De initiële hoge kosten van duurzame praktijken vormen daarom een flinke uitdaging. Een veelvoorkomende strategie die we zien is het benutten van overheidsstimulansen en subsidies voor duurzame investeringen, die de financiële last kunnen verlichten. Maar de belangrijkste en misschien zelfs de meest impactvolle strategie, is het inzetten van data analytics, waaronder geavanceerde data-analyse en routeoptimalisatie, om te helpen bij het verhogen van de operationele efficiëntie.

Data analytics to the rescue 

Het goed organiseren, opzetten en implementeren van data analytics biedt krachtige methodes voor het efficiënter en duurzamer maken van bedrijfsprocessen. Door het verzamelen en analyseren van de juiste data kunnen bedrijven waardevolle inzichten verkrijgen in hun operaties, waardoor ze beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Hieronder belichten we een aantal sleutelgebieden in de wegtransport waar data analytics kan bijdragen aan het succesvol integreren van duurzaamheid in de bedrijfsvoering, en tegelijk te sturen aan de winstgevendheid.

 • Routeoptimalisatie en brandstofbesparing

  Geavanceerde data analytics tools kunnen helpen bij het identificeren van de meest efficiënte routes voor transport. Dit resulteert in aanzienlijke brandstofbesparingen en een vermindering van de CO2-uitstoot. Deze optimalisatie leidt tot lagere operationele kosten en draagt bij aan de duurzaamheidsdoelen van een bedrijf.

 • Efficiënt voorraadbeheer

  Het nauwkeurig voorspellen van de vraag door middel van diepere data-analyses (ook bekend als advanced analytics of data science) optimaliseert het voorraadbeheer. Dit minimaliseert verspilling en verbetert de klanttevredenheid, wat directe voordelen biedt voor zowel de financiële gezondheid als de milieu-impact van een bedrijf.

 • Duurzaamheidsprestaties en rapportage

  Heldere data-analyses en dashboards stellen bedrijven in staat om hun duurzaamheidsprestaties nauwkeurig te meten en te rapporteren. Dit is niet alleen belangrijk voor het voldoen aan regelgeving en het verkrijgen van certificeringen, maar verbetert ook de reputatie en kan nieuwe zakelijke mogelijkheden creëren.

 • Voorspellend onderhoud

  Het toepassen van data-analyse voor voorspellend onderhoud van je wagenpark kan onverwachte stilstand minimaliseren en de levensduur verlengen. Dit draagt niet alleen bij aan duurzaamheid door het maximaliseren van het gebruik van bestaande middelen maar resulteert ook in directe kostenbesparingen.

 • Dynamische prijsstelling en vraag aanpassing

  Het gebruik van data-analyse voor het toepassen van dynamische prijsstelling kan helpen bij het aanpassen van de vraag aan het aanbod. Dit leidt tot een efficiëntere benutting van middelen, wat zowel financiële voordelen biedt als bijdraagt aan duurzaamheidsdoelstellingen.

De weg vooruit

Voor bedrijven die bezig zijn met duurzaamheidsinitiatieven en tegelijk willen sturen op winstgevendheid, biedt data analytics de weg vooruit. Het vermogen om grote hoeveelheden data te verzamelen, te analyseren en in te zetten voor het optimaliseren van processen, is de sleutel tot succes in de wegtransportsector. Door te investeren in je datagedreven organisatie verkleinen bedrijven hun ecologische voetafdruk en verbeteren tegelijk hun operationele efficiëntie en financiële resultaten. Dit vereist wel een strategische en holistische aanpak omdat de twee werelden zoveel bewegende en complexe onderdelen hebben. Voor de wegtransport zijn het de stijgende kosten, nieuwe regelgeving en chauffeurstekort en voor data is het de juiste beslissingen maken in de plannen, bemensing, technologieën en benodigde vaardigheden voor de komende jaren.

Voor meer inzichten over hoe je controle krijgt in de winstgevendheid van je klantdata, lees hier het artikel ‘How to Take Control of your Customer Profitability Data’ van onze partner Cohelion. Lees hier ook hoe wij bedrijven helpen met datagedreven winstoptimalisatieGratis Rondetafelsessie 'Winstgevendheid en data voor de wegtransport'

Ben je een C-level beslisser en wil je beter met data kunnen sturen op winstgevendheid? Kom naar onze rondetafelsessie op 2 april en samen met andere beslissers verkennen we de nieuwe wegen voor datagestuurde winstoptimalisatie.

Tijdens deze inspirerende sessie behandelen we onderwerpen als: 

 • De grootste uitdagingen in de transportsector waaronder nieuwe wet- en regelgeving, kosten van duurzaamheidsinitiatieven en personeelstekort.
 • Voorbeelden van succesvolle implementatie van activity-based costing voor diepere inzichten in kosten en winstgevendheid.
 • Inzet van data analytics om betere winstgevendheidsanalyses te maken om bijvoorbeeld de winstgevendheid te identificeren per rit, per vracht, per type transport of per klant.

Deel dit insight met bijvoorbeeld collega's of vrienden

Feyan Pulmano

Marketing Lead & Proposition Expert

Hoi, ik ben Feyan.

Met 27 jaar ervaring in de wereld van data & analytics, zijn wij bij KVL gepassioneerd over het delen van inzichten met anderen. We vinden het geweldig om kennis en expertise te delen op het gebied van data en analytics, en helpen graag anderen hun begrip te vergroten.

Heb je vragen over bepaalde onderwerpen? Neem gerust contact met ons. Wij staan altijd klaar om te helpen.

Bekijk ook