fbpx

Dimensioneel Modelleren

Wat maakt deze training van KVL uniek?

Stel je eens voor: je loopt in de supermarkt en ziet alle producten door elkaar liggen. Hoe ga je snel vinden wat je zoekt? Juist, niet dus. En precies zo werkt het met ongestructureerde data. Binnen jouw organisatie heb je waarschijnlijk dagelijks met veel data te maken. Maar hoe orden je deze data zodanig waardoor de data voor je gaat werken? En hoe haal je er inzichten uit die je helpen bij het dagelijks sturen op processen? Precies dit leer je tijdens deze training Dimenisoneel Modelleren van onze trainers uit de praktijk.

Dimensioneel Modelleren: feiten & dimensies

Dimensioneel modelleren of stermodelleren is een modelleringstechniek uitgevonden door Ralph Kimball, die wordt gebruikt binnen de business intelligence (BI) en Data en Analytics om gegevens te structureren. Het is belangrijk om te kunnen stermodelleren omdat dit een effectieve manier is om complexe gegevens te visualiseren en te analyseren.

Door middel van stermodelleren kunnen gebruikers bijvoorbeeld patronen en trends in de gegevens identificeren, wat kan leiden tot betere data gedreven beslissingen. Daarnaast kan stermodelleren ook helpen om de data op een manier te organiseren die gemakkelijk te begrijpen is, wat het eenvoudiger maakt om de gegevens te te delen en te gebruiken binnen een organisatie. Kortom, stermodelleren is een belangrijk onderdeel van BI omdat het helpt om gegevens te begrijpen en te analyseren om beter geïnformeerde zakelijke beslissingen te nemen.


Doelstelling

Tijdens deze praktijkgerichte training Dimensioneel Modelleren, leer je in één dag de basis van de volgende onderwerpen:

  • Introductie tot stermodelleren: een overzicht van wat stermodelleren is, waarom het nuttig is en hoe het werkt.
  • Verschil tussen verschillende modelleringstechnieken: 3NF, Datavault en dimensioneel model in de context van datawarehousing.
  • De basisprincipes van stermodelleren: hoe gegevens worden georganiseerd en geanalyseerd met behulp van een stermodel.
  • Het bouwen van een stermodel: stap-voor-stap uitleg over hoe een stermodel wordt opgebouwd, inclusief het identificeren van relevante dimensies en feiten volgens de 7 W methode.
  • Verschillende dimensies: Historie d.m.v. Slowly changing dimensies, vinden van conform dimensies en bus matrixen.
  • Gebruik van stermodellen in de praktijk: voorbeelden van hoe stermodellen kunnen worden gebruikt in de zakelijke wereld, inclusief praktische tips voor het implementeren van stermodellen in een organisatie.

Gedurende de dag zijn er een aantal cases waarbij de deelnemers worden uitgedaagd om een dimensioneel model te maken.

 

Doelgroep

De doelgroep voor deze basistraining in Data Modelleren zijn gebruikers die meer willen weten over deze techniek van data-analyse en hoe het kan worden toegepast in de zakelijke wereld, waaronder:

  • Bedrijfsanalisten en andere medewerkers die verantwoordelijk zijn voor het analyseren van gegevens en het nemen van beslissingen op basis hiervan.
  • IT-professionals die data warehouses beheren en willen leren hoe deze kunnen worden gebruikt voor dimensioneel modelleren.
  • Business gebruikers die gegevens willen analyseren om inzichten te verkrijgen en beter geïnformeerde beslissingen te nemen.

Kortom, iedereen die geïnteresseerd is in deze techniek van data-analyse en hoe het kan worden toegepast om complexe gegevens te begrijpen en te analyseren.


Aanvangsniveau

U hoeft niet aan bepaalde vooropleidingseisen te voldoen.


Studiematerialen

Tijdens de training worden u alle benodigde ICT middelen en handouts ter beschikking gesteld om de training te volgen.


Niveau training

Iedereen met een HBO denk- en werkniveau.


Studiebelasting

De studiebelasting beperkt zicht tot de tijd van de training, 8 uur per trainingsdag. Buiten de trainingsdagen heeft u geen voorbereidingstijd.


Te behalen kwalificaties en vrijstellingen

Na deelname aan deze training ontvang je een certificaat van deelname. Er wordt niet opgeleid voor een af te nemen examen of voor het behalen van een (internationaal) erkend diploma. Met het voltooien van deze cursus ontvang je geen vrijstelling voor andere trainingen/opleidingen.

Locatie

Van Nelleweg 1714
3044 BC Rotterdam

KVL kantoor op de 7e verdieping, ingang 2

In-house training of maatwerk behoeften?

Laat ons weten wat jouw wensen zijn. Wij geven graag invullen aan jouw ontwikkelbehoeften of die van jouw collega’s. Neem hieronder contact met ons op. 

We vertellen je graag hoe we helpen. Neem, geheel vrijblijvend, contact op!

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Of contacteer direct een van onze experts

Alfred Douma

Head of Knowledge & IT

06 4747 8122

kvlacademy@kvl.nl