Een nieuw datawarehouse systeem en data-ambitie voor a.s.r.
  • case

Een nieuw datawarehouse systeem en data-ambitie voor a.s.r.

a.s.r. Schade stond op het punt om een nieuw datawarehouse systeem in te richten. Dit bracht verschillende uitdagingen met zich mee. Daarom is KVL gevraagd om te helpen met het vormgeven van de datastrategie en data-ambitie. Dit heeft geresulteerd een Data Roadmap voor de lancering van een succesvolle datahuishouding en datawarehouse implementatie. In de implementatie hebben we samen gebouwd aan de data-organisatie en het datawarehouse. a.s.r Schade kan zo meer business value uit hun data halen.

Asr

Uitdaging

a.s.r is een verzekeringsmaatschappij, gevestigd in Utrecht met ruim 3500 medewerkers. Het bedrijfsonderdeel a.s.r. Schade biedt verzekeringsproducten op het gebied van schade aan particuliere en zakelijke klanten en wilde zijn data oplossingen vervangen door een centraal datawarehouse om zo meer business value uit data te halen. Tegelijkertijd werden de backofficesystemen gemigreerd naar een centraal systeem. Hiervoor moesten nieuwe rapportages en processen voor o.a. portefeuille overzichten, schadelasten en rendement gebouwd worden. De belangrijkste issues waren:

• De verantwoordelijkheden voor data waren decentraal belegd. Er was geen centrale sturing op data.
• Er was geen centraal data ecosysteem.
• Er waren onvoldoende opgeleide data professionals.

Aanpak

KVL is samen met a.s.r. Schade een Data Value Assessment gestart met als doel een goed startpunt, vastgestelde dataambitie en datavisie. Met daarbij de technologie keuzes en een overzicht van benodigde kennis en vaardigheden. Hieruit volgt een duidelijk ingerichte Data Roadmap (actieplan). Met praktische stappen om een datagedreven organisatie te worden.

De roadmap bevat concrete stappen voor de implementatie van de data-organisatie en het datawarehouse. Inclusief data governance en data literacy. Op basis van de data roadmap is de realisatie van het datawarehouse en het inrichten van de data-organisatie uitgevoerd.

Resultaat

Data projecten worden vanuit de stuurgroepdata voor a.s.r. Schade geïnitieerd en gecoördineerd en data verantwoordelijkhedenzijn belegd. a.s.r. Schade heeft nu
meer inzicht in de data en datakwaliteit van haar portefeuille,schadelasten en rendement en heeft een eigen a.s.r. Schade data team waarin data vraagstukken worden opgepakt. Door de KVL Analytics Academy en begeleiding in de praktijk door KVL Data & Analytics experts zijn a.s.r. Schade medewerkers opgeleid. Samen hebben we ook de basisarchitectuur opgesteld en de implementatie van de data-organisatie en datawarehouse uitgevoerd.

“Met de aanpak van KVL is het ons gelukt om de juiste gezamen-lijkheid te creëren met de business- en IT-organisatie. Op basis van een heel goede opbouw van architectuur en een nieuw stuk techniek, centraal aangestuurd en met betere kwaliteit, beter gebouwd en geautomatiseerd. Wij weten nu wat de kwaliteit van onze data is en we pakken de uitdagingen nu bij de bron aan. KVL heeft een belangrijke hand gehad om te komen waar we nu zijn.” Eric van Ieperen, Adjunct Directeur a.s.r. Schade, manager IT&Change

Meer weten?

Meer over hoe wij je kunnen helpen met de implementatie van een nieuw data ecosysteem? Vul hieronder het formulier in en we nemen z.s.m. contact met je op!

Door op ‘Bel mij terug’ te klikken ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Groei door data

Wij maken organisaties datagedreven. Maak vrijblijvend een afspraak, we helpen je graag op weg met Data & Analytics.

Direct contact