fbpx

40% van CFO’s heeft geen vertrouwen in hun eigen data

Een recent onderzoek onthult dat bijna 40% van de CFO’s wereldwijd hun twijfels hebben over de accuraatheid van de financiële gegevens binnen hun bedrijf. Daarnaast bleek dat ongeveer 50% van de senior financiële en boekhoudkundige professionals hun gegevens niet volledig vertrouwen.

Deze informatie komt uit een onderzoek uitgevoerd door het digital finance bedrijf BlackLine, waarbij 1300 top financiële leidinggevenden wereldwijd werden ondervraagd. Het onderzoek werd uitgevoerd onder meer dan 1.300 leidinggevenden op C-niveau en senior financiële en boekhoudkundige professionals uit zeven markten (de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Australië en Singapore).

Er zijn ook andere vertrouwenskwesties. Voor het tweede opeenvolgende jaar zei 98% van alle respondenten dat ze geen volledig vertrouwen hebben in de zichtbaarheid die hun organisatie heeft over haar kasstroom, en 37% zei dat het begrijpen van de kasstroom in real-time cruciaal zal zijn voor het vermogen van hun bedrijf om om te gaan met onvoorspelbare marktveranderingen. Deze trend werd twee jaar geleden al geconstateerd door HFS, één van grootste onderzoeksbureau’s ter wereld voor C-level informatie. Hun bevinding was dat 75% van business executives weinig vertrouwen had in hun eigen data.

Waarom CFO’s hun eigen data niet vertrouwen

CFO’s kunnen om verschillende redenen sceptisch zijn over hun eigen financiële gegevens. Dit zijn de meest voorkomende redenen waarom CFO’s hun eigen financiële data niet vertrouwen:

Slechte datakwaliteit​

Slechte datakwaliteit is één van de belangrijkste redenen, zo niet dé belangrijkste reden waarom CFO’s hun financiële data niet vertrouwen, voornamelijk vanwege problemen met juistheid, volledigheid, consistentie, geldigheid, en tijdigheid. Juistheid waarborgt dat beslissingen gebaseerd zijn op correcte gegevens. Volledigheid zorgt ervoor dat alle financiële transacties en informatie zijn meegenomen, waardoor een compleet beeld ontstaat. Consistentie is essentieel voor betrouwbare vergelijkingen over tijd en tussen verschillende afdelingen. Geldigheid geeft aan in hoeverre de data overeenkomt met afgesproken standaarden, en tijdigheid zorgt ervoor dat informatie actueel is voor relevante beslissingen. Als de gegevens die aan de basis liggen van financiële rapporten slechte datakwaliteit hebben, dan ondermijnt dit het vertrouwen van de CFO in deze rapporten.

Complexiteit van systemen

Veel bedrijven gebruiken verschillende systemen voor verschillende aspecten van hun financiën (zoals inkoop, sales, human resources, etc.). Deze systemen zijn niet altijd naadloos geïntegreerd, wat leidt tot inconsistenties in de data, dubbele invoer van gegevens, verschillende dataformaten en prestatie-issues die resulteren in langere laadtijden en vertraagde rapportages. Deze uitdagingen door de complexiteit van systemen beschadigen het vertrouwen van CFO in de data van hun bedrijf.

Verouderde Data en IT-systemen

Verouderde IT-systemen kunnen het moeilijk maken om financiële data accuraat en efficiënt te verzamelen, analyseren en erover te rapporteren. Verouderde infrastructuur brengt ook meer beveiligingsrisico’s met zich mee, aangezien oudere systemen vaak minder worden ondersteund of bijgewerkt met de nieuwste beveiligingspatches. Dit maakt ze kwetsbaarder voor cyberaanvallen, wat niet alleen een risico vormt voor de financiële data, maar voor de hele organisatie. Verouderde systemen hebben vaak moeite met het integreren van nieuwe datastromen. Dit kan leiden tot gefragmenteerde data die verspreid is over verschillende systemen en afdelingen, waardoor het een uitdaging wordt om een volledig en accuraat financieel overzicht te krijgen. Dit kan het vertrouwen van de CFO in de beschikbare financiële informatie verminderen.

Handmatige processen

Veel financiële processen zijn afhankelijk van handmatige invoer en manipulatie van gegevens, wat bijzonder gevoelig is voor fouten, variërend van eenvoudige typefouten tot complexere vergissingen bij het interpreteren van data. Deze fouten kunnen leiden tot onnauwkeurigheden in financiële rapportages en analyses, wat het besluitvormingsproces kan verstoren. Handmatige processen zijn ook vaak tijdrovend en inefficiënt. Dit leidt tot vertragingen in de beschikbaarheid van cruciale financiële informatie en een verhoogde werkdruk voor financiële teams. Deze fouten en verhoogde werkdruk stapelen zich op en kunnen uiteindelijk het vertrouwen in de financiële rapporten ondermijnen.

Compliance en regelgeving

Strikte regelgeving en vereisten voor financiële rapportage verhogen de druk op CFO’s om te zorgen voor zeer nauwkeurige en tijdige gegevens. Denk aan de nieuwe CSRD wetgeving met alle bijbehorende eisen en regels. Zorgen over het op tijd voldoen aan deze normen kunnen twijfel zaaien over de betrouwbaarheid van hun financiële data. Lees hier meer over CSRD en ESG-regels.

Real-time inzicht

Toegang tot real-time of bijna real-time financiële gegevens is cruciaal voor snelle besluitvorming. Dit real-time inzicht stelt organisaties in staat om proactief te handelen in plaats van reactief te reageren op veranderingen in de markt of binnen hun eigen bedrijfsvoering. In deze tijd waarin marktomstandigheden en zakelijke kansen snel kunnen veranderen, biedt real-time inzicht de mogelijkheid om snel te reageren. Of het nu gaat om het benutten van een onverwachte kans of het mitigeren van een plotseling risico, real-time data stelt bedrijven in staat om wendbaar te zijn. Als de financiële systemen van een bedrijf deze real-time inzichten niet kunnen leveren, kan dit leiden tot een gebrek aan vertrouwen in de financiële rapportage.

Het terugwinnen van vertrouwen

De onderzoeksresultaten van de internationale onderzoeksbureau’s laten een diepgaand vertrouwensprobleem zien voor high-level finance professionals. We weten ook dat vertrouwen in elke situatie vaak het lastigste is om terug te winnen maar CFO’s kunnen positief naar de toekomst kijken omdat het zeker mogelijk is om volledig op je data te kunnen vertrouwen. 

Het is niet makkelijk en er is geen quick fix dus CFO’s moeten alvast een grote hap lucht nemen om een traject van een lange adem aan te kunnen. Betrouwbare data bewerkstelligen vereist een doordachte benadering om de kwaliteit en integratie van financiële data te verbeteren, waarbij de juiste technologische keuzes en strikte datamanagementpraktijken voorop staan. Houd altijd het einddoel in zicht: het versterken van het vertrouwen in financiële data is niet alleen essentieel voor de accuraatheid van financiële rapportages, maar vormt ook de ruggengraat voor strategische besluitvorming en langetermijnsucces van organisaties.

Meer weten over hoe je de betrouwbaarheid in je data kan waarborgen? Klik hier om te zien hoe we bedrijven helpen met hun datakwaliteit. 

 

Gratis Rondetafelsessie 'Winstgevendheid en data voor de wegtransport'

Ben je een C-level beslisser en wil je beter met data kunnen sturen op winstgevendheid? Kom naar onze rondetafelsessie op 2 april en samen met andere beslissers verkennen we de nieuwe wegen voor datagestuurde winstoptimalisatie.

Tijdens deze inspirerende sessie behandelen we onderwerpen als: 

  • De grootste uitdagingen in de transportsector waaronder nieuwe wet- en regelgeving, kosten van duurzaamheidsinitiatieven en personeelstekort.
  • Voorbeelden van succesvolle implementatie van activity-based costing voor diepere inzichten in kosten en winstgevendheid.
  • Inzet van data analytics om betere winstgevendheidsanalyses te maken om bijvoorbeeld de winstgevendheid te identificeren per rit, per vracht, per type transport of per klant.

Deel dit insight met bijvoorbeeld collega's of vrienden

Feyan Pulmano

Marketing Lead & Proposition Expert

Hoi, ik ben Feyan.

Met 27 jaar ervaring in de wereld van data & analytics, zijn wij bij KVL gepassioneerd over het delen van inzichten met anderen. We vinden het geweldig om kennis en expertise te delen op het gebied van data en analytics, en helpen graag anderen hun begrip te vergroten.

Heb je vragen over bepaalde onderwerpen? Neem gerust contact met ons. Wij staan altijd klaar om te helpen.

Bekijk ook