fbpx

Escape the Hell of Excel

Microsoft Excel is voor veel bedrijven nog steeds heel populair en de go-to-tool voor het beheren en analyseren van data. Dit vanwege de beschikbaarheid, breed scala aan functies, snel delen en samenwerken. En hoewel Excel een krachtig hulpmiddel is, kan het ook een bron van stress en moeilijkheden zijn vanwege de lage instapdrempel en flexibiliteit van de tool waardoor er binnen de kortste keren een wildgroei ontstaat van Excelsheets en complexe berekeningen. Met natuurlijk alle frustraties van dien. Dit wordt ook wel ‘The Hell of Excel’ genoemd. Herken jij dit bij jouw organisatie en ben je op zoek naar een oplossing?

De wildgroei is maar één van de frustraties die met Excel kan ontstaan. Hieronder zijn de verschillende problemen die veel mensen ervaren met het werken met Excel.

 • Formulefouten: Het maken van fouten in formules kan leiden tot onjuiste berekeningen en onbetrouwbare resultaten. Het kan tijdrovend zijn om de oorzaak van de fout te achterhalen en te corrigeren.
 • Gegevensinvoer en -opmaak: Het invoeren van gegevens in Excel kan een langdurig proces zijn, vooral bij grote datasets. Bovendien kunnen problemen ontstaan met de opmaak van gegevens, zoals het niet correct weergeven van datums, valuta’s of getallen.
 • Gegevensanalyse: Hoewel Excel krachtige analysemogelijkheden biedt, kan het moeilijk zijn om gegevens te filteren, sorteren en samenvatten. Het kan ook uitdagend zijn om complexe analyses uit te voeren of geavanceerde statistische functies te begrijpen.
 • Bladbeheer: Het beheren van meerdere werkbladen en het koppelen van gegevens tussen verschillende bladen kan verwarrend en tijdrovend zijn. Het kan ook gemakkelijk leiden tot fouten en inconsistenties.
 • Enorme bestanden: Er worden gigantisch veel hoeveelheden data opgenomen in de Excelbestanden. Een rapport die een aantal maanden geleden prima werkte, is nu een gigantisch rapport geworden en maakt rapporteren heel lastig vanwege de beperkingen van Excel met grote hoeveelheden data.
 • Bedrijfskritische applicaties: Veel Excels zijn organisch gegroeid tot bijna volwaardige applicaties. Excel is hier niet voor bedoeld waardoor support op deze ‘applicaties’ wordt gegeven door business users terwijl dit niet bij hun takenpakket hoort.

Hoewel de bovengenoemde frustraties er wel degelijk zijn, kan Excel toch voor veel, vaak kleinere, organisaties een passende tool zijn. Maar naarmate de organisatie groeit en meer data genereert, groeit ook de behoefte voor snellere en betere data-analyses. En ook in behoeftes als schaalbaarheid, slimmere visualisaties en het creëren en delen van inzichten. Excel is in dat geval niet meer toereikend. Dan is het tijd om na te denken om een datavisualisatietool als Power BI te gebruiken.

Van hel naar helder

Mensen raken vaak het overzicht kwijt met de bergen Excels die er door de organisatie heen gaan. Wie ging er ook alweer over wat? Wie houdt het bij en hoe kunnen we sneller rapporten maken? Een tool als Power BI kan hierin een heldere uitkomst bieden. We zien steeds meer organisaties deze overstap maken.

De belangrijkste redenen zijn:

 • Geavanceerde gegevensvisualisatie en rapportage: Power BI biedt interactieve dashboards, geavanceerde grafieken en visuele rapporten, waardoor bedrijven hun gegevens op een boeiende en begrijpelijke manier kunnen presenteren aan belanghebbenden.
 • Krachtige gegevensanalyse: Power BI biedt geavanceerde analysefuncties zoals datamodellering, DAX-formules en geavanceerde berekeningen, waardoor bedrijven diepgaande inzichten kunnen verkrijgen en complexe zakelijke vragen kunnen beantwoorden.
 • Real-time gegevensupdates: Power BI kan rechtstreeks verbinding maken met verschillende gegevensbronnen, waaronder databases en cloudservices, om real-time gegevensupdates mogelijk te maken, zodat bedrijven altijd toegang hebben tot de meest recente informatie.
 • Eenvoudige gegevensintegratie: Power BI maakt het gemakkelijk om gegevens uit verschillende bronnen te integreren en te combineren, waardoor bedrijven een holistisch beeld krijgen en verbanden kunnen leggen tussen verschillende datasets.
 • Samenwerking en delen van inzichten: Power BI biedt mogelijkheden voor het delen van dashboards en rapporten, waardoor teams en belanghebbenden gemakkelijk kunnen samenwerken en inzichten kunnen delen, wat resulteert in een betere samenwerking en besluitvorming binnen de organisatie.
 • Naadloos integratie met Power Platform: Power Platform bestaat uit verschillende tools en technologieën, waaronder Power BI, Power Apps en Power Automate, voor een meer geïntegreerde en intuïtieve benadering van gegevensanalyse, app-ontwikkeling en workflowautomatisering.

De business value van Power BI zit in de tijds- en kostenbesparingen alsook het genereren van waardevolle inzichten. Met geautomatiseerde gegevensverzameling, -transformatie en -visualisatie bespaart het tijd en vermindert het ook de afhankelijkheid van IT-afdelingen. Dit resulteert in kostenefficiëntie en maakt self-service mogelijk voor gebruikers. Door eenvoudig te delen en samen te werken aan rapporten en dashboards, kunnen organisaties sneller beslissingen nemen op basis van gedeelde informatie. Bovendien maakt real-time gegevensverkenning het mogelijk om proactief te reageren op marktveranderingen.

Van hel naar heil

Herken je de ‘Hell of Excel’ in jouw eigen organisatie en wil je meer weten wat een datavisualisatietool als Power BI voor jouw organisatie kan betekenen? Neem hieronder contact met ons op. We helpen je graag verder.

Deel dit insight met bijvoorbeeld collega's of vrienden

Feyan Pulmano

Marketing Lead & Proposition Expert

Hoi, ik ben Feyan.

Met 27 jaar ervaring in de wereld van data & analytics, zijn wij bij KVL gepassioneerd over het delen van inzichten met anderen. We vinden het geweldig om kennis en expertise te delen op het gebied van data en analytics, en helpen graag anderen hun begrip te vergroten.

Heb je vragen over bepaalde onderwerpen? Neem gerust contact met ons. Wij staan altijd klaar om te helpen.

Bekijk ook