Data Strategy Canvas
  • practice

Data Strategy Canvas

Wat is het en wat levert het mij op?

Het KVL Data Strategy Canvas is een gestructureerde en praktische aanpak om,

met de bedrijfsstrategie als uitgangspunt, een heldere data-ambitie voor een organisatie te definiëren. En is de eerste stap op weg naar de realisatie van die ambitie.

Het canvas bestaat uit drie onderdelen:

  1. het verkennen van de data-ambitie
  2. het verkrijgen van een eerste indruk van de volwassenheid van de organisatie op het vlak van Data & Analytics
  3. het inzichtelijk krijgen van de belangrijkste stakeholders, kansen en uitdagingen en de eerste concrete acties

Het canvas zet aan tot vervolgacties en is de belangrijke stap in het ontwikkelen van een winnende datastrategie. Het doorlopen van de stappen van het Canvas kan zowel met een team in de vorm van een Brown Paper-sessie (hele dag) om betrokkenheid te verhogen, alsook met een of twee personen in de vorm van een workshop (dagdeel).

Het eindresultaat bevat ondere andere een helder geformuleerde data-ambitie en concrete eerste acties voor de realisatie van de data-ambitie.

New data analytics model image2

Hoe ziet het vervolg eruit?

Een eerstvolgende stap kan bijvoorbeeld het uitvoeren van een diepgaander Data Value Assessment zijn. Hiermee maken wij aan de hand van een Fit-Gap analyse inzichtelijk welke Data & Analytics domeinen, en welke drivers daarbinnen, (extra) aandacht behoeven. Op basis van de geconstateerde gaps maken wij ver-volgens een concrete Data Roadmap waarin de uitkomsten uit het Data Value Assessment omgezet worden naar praktische stappen voor de korte en langere termijn.

Kan ik hiermee zelfstandig verder?

Het eindresultaat is tastbaar en is de eerste stap in het ontwikkelen van een winnende datastrategie en het bijbehorende implementatieplan. Jouw organisatie kan de eindresultaten omarmen en een vervolg geven aan de realisatie van de geformuleerde data-ambitie.

Jouw route naar succes met data

Wil je meer weten over de KVL Canvas sessie of over onze Data & Analytics producten en diensten? Neem dan contact op met Martin Vermeule: mvermeule@kvl.nl of bel 06 82 589 819.

Door op ‘Bel mij terug’ te klikken ga je akkoord met onze privacyverklaring.