fbpx

De eerste Fabric Analytics Engineer van KVL

Onlangs heeft data analytics consultant Kristof Fellegi als eerste KVL-er een Microsoft Fabric certificaat behaald. Een mooi moment om hem kort te interviewen over zijn vakgebied en hoe hij Fabric in de markt ziet. 

Wie ben je en hoe ben je eigenlijk in het datavak gekomen?

Ik ben Kristof, data-enthusiast en de vader van binnenkort 2 prachtige kinderen.
Ik heb een bachelor in economie en ben ik mijn carriere ooit begonnen als auditor. Ik merkte toen al meteen het verouderde databeheer bij de organisatie waar ik toen werkte en hoe kwetsbaar bepaalde processen waren. Als je aan het eind van de dag vergeet om handmatig een back-up van je werkdocumenten te maken, moest je de volgende dag ontzettend veel werk verzetten om alles terug te krijgen. Ik dacht: er moet een betere manier zijn om dit te doen. Toen werd er een zaadje in mijn denken geplant. 

Daarnaast heb ik altijd affiniteit gehad met techniek. Ik heb uren besteed aan het zoeken en bestuderen van de nieuwste technologische ontwikkelingen in de IT-sector. Ik besefte al snel dat ik van mijn passie, mijn echte werk moest maken. Ik kreeg een master in IT, gespecialiseerd in toegepaste data science.

Ik werk nu sinds 7 jaar in de wereld van data & analytics en vervul daarin verschillende rollen, zoals data scientist, data analist, data modelleur en data engineer.

Waarom vind je data engineering zo boeiend?

Ik werk al een tijdje als full-stack engineer. Ik denk dat het een logische vervolgstap is als je zowel back-end (data engineer) als front-end (data analist) ervaring hebt. Het vereist brede kennis en het vermogen om complexe data-infrastructuren te overzien. Wat ik het meest waardeer in mijn werk is dat ik elke dag problemen kan oplossen. Ik ben niet iemand die het leuk vindt om elke dag simpele repetitieve processen uit te voeren. Het oplossen van complexe problemen houdt mij scherp en geeft mij voldoende uitdagingen. Vooral dat laatste is heel belangrijk voor mij.

Je bent de eerste KVL-er die een Microsoft Fabric certificaat haalt. Hoe denk jij dat Fabric de markt gaat veranderen?

Ik denk dat het werken als full-stack engineer veel overeenkomsten heeft met de richting die Microsoft met Fabric opgaat. Net zoals vroeger de samenvoeging van ontwikkelaars- en operationele teams plaatsvond, vindt nu de samenvoeging van ingenieurs en analisten plaats. Met de snelle vooruitgang van de technologie is Power BI-ontwikkelaar geen fulltime baan meer. Het kan vrijwel geheel geautomatiseerd worden. Met één klik op de knop kun je een rapport genereren op basis van je datamodel en dit in je huisstijl maken door er een json-bestand naar te uploaden. Dit is de algemene trend die ik zie: wat kan worden geautomatiseerd, zal worden geautomatiseerd en datavisualisatie is laaghangend fruit. Fabric is hier wel heel goed op weg. 

Fabric stelt dataprofessionals in staat hun tijd te besteden aan activiteiten die een veel hogere toegevoegde waarde hebben voor de klanten dan het bewerken van je visuals. Om het te kunnen gebruiken, moet je nieuwe kennis opdoen en je focus verleggen naar data engineering en data governance. Dit zijn nog steeds de grootste onderwerpen waarmee de meeste organisaties worstelen en vereisen daarom meer menselijke aandacht. Dus hoewel er de komende tijd enorme stappen worden gemaakt in het automatiseren van processen, zal de belangrijke focus altijd zijn op strategie, beleid en hoe technologie daarin kan ondersteunen. Ik kijk enorm uit naar hoe de markt zich de komende jaren verder gaat ontwikkelen. 

Deel dit insight met bijvoorbeeld collega's of vrienden

Feyan Pulmano

Marketing Lead & Proposition Expert

Hoi, ik ben Feyan.

Met 27 jaar ervaring in de wereld van data & analytics, zijn wij bij KVL gepassioneerd over het delen van inzichten met anderen. We vinden het geweldig om kennis en expertise te delen op het gebied van data en analytics, en helpen graag anderen hun begrip te vergroten.

Heb je vragen over bepaalde onderwerpen? Neem gerust contact met ons. Wij staan altijd klaar om te helpen.

Bekijk ook